161127_ept_fredrik20161127_0012

Det Fredrik Eriksson inte vet om cykling är knappt värt att veta. Sedan han hittade till cykelsporten som trettonåring har han, med framgång, testat det mesta. Sedan 1993 har Fredrik varit aktiv tävlingscyklist inom cykelcross, landsväg, mountainbike och velodrom. Hans meritlista innehåller över 20 SM-medaljer, topp 20 placeringar vid VM samt segrar i klassiska lopp som CykelVasan och Birkebeinerrittet. Numera tränar han bland annat mountainbike proffsen Jenny Rissveds, Alexandra Engen, Emil Lindgren och Robin Wallner. Och så är han lärare på Endurance PT-utbildningen på Konditionsidrott.

─ Jag vill sprida cykelsportens evangelium till så många som möjligt och ett sätt att göra det är att utbilda massor av apostlar, som kan göra det åt mig, säger Fredrik Eriksson entusiastiskt.

Som föreläsare är Fredrik också entusiastisk. Han pratar snabbt och vill förmedla så mycket som möjligt av sin djupa kunskap om allt som har med cykling att göra. Det märks att han älskar det han gör och brinner för cykelsporten. Han skulle lätt kunna hålla en hel veckas utbildning och inte bara en helg.

─ Efter mina två dagar hoppas jag att eleverna på Endurance PT-utbildningen ska ha fått kunskap om de olika delarna inom cykelsporten. De ska också kunna lägga upp sin egen och sina adepters cykelträning och veta hur man jobbar med en adept, säger Fredrik.

Att utbildningen är förlagd till Bosön ser Fredrik som ett plus. Han har själv fina minnen härifrån.

─ Jag hade en deltävling i cykelcross här. Vid den tiden hade jag precis flyttat hem från Holland och cyklade för min gamla klubb i den här tävlingen. Jag startade långt bak men kämpade mig fram och vann. Jag tycker också att Bosön påminner lite om Lugnet i Falun. Det är en plats där idrottare från många olika discipliner möts och det är oerhört stimulerande, säger Fredrik.

161127_ept_fredrik20161127_0019
161127_ept_fredrik20161127_0056
161127_ept_fredrik20161127_0016

Fredriks tre bästa tips:

  1. För nya i sporten skulle jag säga: Träna med andra erfarnare cyklister. Då får du exempelvis lära dig hur man cyklar i klunga och hur man hanterar väder och vind. Även erfarna cyklister har mycket att lära av andra.
  2. Integrera teknik, taktik och styrka i cykelpassen
  3. Hitta din form av cykling. Oavsett om du är ute efter lagkänsla, gillar att cykla ensam i skogen eller vill köra kort och hårt. Det finns något för alla.

Som bonustips nämner Fredrik att nästan alla cyklister har nytta av att lägga lite mer vikt vid styrketräning under vintern.

─ Benpress, bencurl och knäuppdrag i dragmaskin är exempel på övningar som cyklister har nytta av, avslutar Fredrik Eriksson.

Text: Monique Stalås Hörnsten

Foto: Sofie Lanto

Lämna en kommentar