P1040142

Stefan Andersson är idrottspedagog och har lång erfarenhet av att coacha allt från nybörjare till landslagssimmare. Han fastnade för simning redan som barn men slutade helt 1990. 19 år senare, när han insåg att han både vägde för mycket och snusade mer än han borde så tog han upp simningen igen. Och nu är han bättre än någonsin. Han exempelvis blev sjua på Vansbrosimningen 2015. Som Mastersimmare skördar han seger efter seger. Han har flera SM-medaljer och har det Svenska rekordet på 1500 fritt och det Nordiska rekordet på 800 fritt. Han drivs av sin stora kärlek till simsporten, vilket tydligt märks både i vattnet och i föreläsningssalen. Med sin trygga, lugna framtoning kan han få den mest räddhågade att stoppa huvudet under vattenytan och eleverna på Endurance PT-utbildningen hade turen att få träna för honom och lyssna till honom en hel dag.

Stefan Andersson var en lovande junior. Han gick på simgymnasiet i Hallsberg, kom sjua på JSM och hade som bäst en 11:e placering på Vansbrosimningen. Men utvecklingen gick inte framåt i samma takt som han själv önskade och prestationsångesten kom klampande. Då trodde han att han var ensam om att känna som han gjorde. När simningen var mer kravfylld än kul la han av. Numera jobbar han med ett styrkebaserat förhållningssätt där man väljer det positiva som stärker. Inte det som kväver träningslyckan.

P1040112
P1040199
P1040166

─ Jag ser det som ett hedersuppdrag att jag blev tillfrågad att komma och föreläsa. Jag tycker att utbildningen är en jättekul satsning och det är verkligen roligt att få vara med på ett hörn. Jag tror att vuxenidrotten, och då simning i synnerhet är på frammach. Efter min dag hoppas jag att eleverna har förståelse för grunderna i simning. Det är en komplex tekniksport där man kan ha förbaskat kul, och utvecklas enormt mycket. Det viktigaste är att glädjen är med. Det ska vara roligt. Jag hoppas förstås också på att eleverna blir bra ambassadörer för simsporten., säger Stefan Andersson.

Numera tränar Stefan främst för att må bra och trots att han inte tränar alls lika hårt som när han var junior gör han numera 33:40 på Vansbrosimningens 3 km. Han menar att prestationer sitter i huvudet.

─ Om du bara fokuserar på problemen kommer du inte att se lösningarna. Ska vi prestera så är det för att vi själva vill det. Det ska inte finnas några måsten eller tvång. Motivationen får man jobba med. Och det är här glädjen kommer in. Om det inte är roligt och kroppen bara blir som en maskin så kommer prestationsångesten och den dödar verkligen glädjen, säger Stefan.

Stefan delar med sig av sina tre bästa tips för den som vill börja simma:

  1. Se till att ha roligt – det hjälper dig slappna av och du lär dig fortare
  2. Våga doppa huvudet – du kommer inte att dö och det är nära till luften
  3. Ta hjälp med tekniken – du lär dig snabbare och det blir roligare att göra rätt från början

Förmiddagen av Stefans dag på Endurance PT-utbildningen ägnades åt simning medan eftermiddagen gick i kommunikationens tecken.

─ Jag använde mig av den kompetens som finns i gruppen. På så vis kunde vi alla lära oss något. Vi är alla olika och när man coachar andra gäller det att förstå hur man kan motivera adepten och hitta dennes drivkraft. Jag har visat hur jag brukar jobba. Jag tycker att det är viktigt att bjuda på sig själv. Jag ser till att adepten får lyckas, för då blir det roligt. Jag brukar säga att tillstånd smittar. Om du har en ”dålig” dag och tänker negativa tankar så spiller det över på adepten. Se istället till att smitta med rätt saker, med positiv inställning. När jag coachar vill jag ge mina adepter eller elever en bra dag, det handlar inte bara om att simma. De ska bli sedda, hörda och bekräftade. Vi ska ha kul ihop. De ska få positiv feedback som utvecklar. Man ska inte fokusera på det som fel utan prata om det som går bra. Jag tycker också att det är viktigt att adepten får vinna varje träningspass. Det vill säga att man slutar när det är som roligast och går som bäst, säger Stefan.

Stefan menar också att som coach är man sitt eget varumärke och att det är viktigt att man är sig själv. Han säger också att det finns olika personlighetstyper och man ska vara medveten om att man inte kan attrahera alla.

─ Vissa människor behöver lite kallprat innan de hoppar i vattnet medan andra kastar sig i bassängen direkt. Det gäller att vara lyhörd för vilken sorts person man har framför sig och anpassa träningen och det man säger efter det. Som man känner sig själv känner man inte andra, avslutar Stefan Andersson.

Text: Monique Stalås Hörnsten

Foto: Sofie Lanto

Lämna en kommentar