161112_ept_erikw20161112_0315

Erik Wickströms meritlista är hur lång som helst och i en mängd olika discipliner. Han tränar minde än de flesta på samma nivå men hinner ändå med att tävla i en rad skilda sporter. Han har bland annat kommit 1:a på Göteborgs marathon, 2:a på Borås Triathlon, 7:a på SM i SUP, 25:a på Vasaloppet med mera. Dessutom innehar han det inofficiella världsrekordet på stakåkning: 43, 8 mil på 24 timmar. Han är därtill chefredaktör på Sveriges största motionstidning Vasalöparen, lärare på Endurance PT, författare och personlig tränare. Han vet förmodligen det mesta om hur man optimerar sin tid, eller så har hans dygn fler timmar än andras.

En alldeles otroligt vacker novemberdag med sol, några minusgrader och 30 centimeter snö drillade Erik Wicksström eleverna på Konditionsidrott Endurance PT-utbildning i åkning på diagonalen, stakning och stakåkning med frånskjut. Dessutom fick eleverna testa olika teknik- och styrkeövningar i det för dagen anlagda skidspåret på Bosön.

─ Jag är väldigt mycket för att motionärer ska integrera styrketräningen i den vanliga träningen. Rent generellt tror jag att det leder till bättre prestationer. Det går exempelvis alldeles utmärkt att integrera styrka när man kör stakmaskin. Eller göra tricepspressar när man åker längdskidor. Om man bara har snötunnel eller ett kort konstsnöspår att tillgå kan det bli lite tråkigt att bara åka runt runt. Då är det perfekt att kasta in lite teknikövningar så som att åka utan stavar eller åka ett varv med bara en stav och sedan nästa varv med den andra staven. Eller varför inte öva upp balansen och åka på en skida eller göra utfall på skidorna, säger Erik Wickström.

 

161112_ept_erikw20161112_0030
161112_ept_erikw20161112_0161
161113_ept_erikw20161113_0122

Just Bosön är en speciell plats för Erik. När han bodde i Uppsala åkte han till hit för att träna intervaller på bana. Han menar också att Bosön är själva hjärtat i svensk idrott. Dessutom går Lidingöloppsspåret precis runt knuten. Ett lopp som också väcker många positiva minnen hos Erik, som för övrig har en 12:e plats som bästa placering.

Erik har skrivit boken ”Längdskidåkning för dig” och är precis klar med en ny bok om konditionsidrott för ambitiösa motionärer.

─ De flesta som skriver om träning är antingen forskare eller tidigare elitaktiva. Många utgår från att motionärer kan träna som eliten, om de bara halverar träningsmängden. Det tror jag inte på. När jag blev pappa för första gången 2012 drog jag ned betydligt på träningen. Numera tränar jag omkring 400 timmar per år istället för 800 timmar, som är vanligt för Vasaloppsåkare i toppklass, men ändå är jag i bättre form än någonsin. Jag är inte lika sliten längre och blir inte sjuk lika ofta. Om man optimerar träningen kan man komma långt med färre träningstimmar. Många klankar ned på det som kallas ”mellanmjölksträning”, det vill säga träning på omkring 80 % av din maxpuls. Själv tror jag att för en motionär kan distanspass som avslutas i ett högre tempo passa alldeles utmärkt. Jag är också för effektiva inomhuspass där man exempelvis tränar i en stakmaskin. När jag har ont om tid går jag ned till mitt hemmagym och värmer upp fem minuter för att sedan köra allt jag orkar 5000 meter i stakmaskinen och avslutar med två minuters nedvarvning. Allt som allt tar passet bara 25 minuter men ger jättebra träning, säger Erik Wickström.

När Erik Wickström fick frågan om han ville ta hand om längskidåkningsdelen på Konditionsidrotts Endurance PT-utbildning behövde han inte fundera länge innan han tackade ja.

─ Utbildningen gav ett väldigt seriöst intryck och den verkade vara riktigt rolig. Jag tror att jag kan bidra till att eleverna får en helhetsbild av längdskidåkning och hur man kan tänka kring träning och teknik. Det en komplex sport med många olika delar. Ingen annan konditionsidrott har så kort säsong. Vill man åka på natursnö så är det bara i princip bara två månader om året som man har på sig. Alltså blir det mycket alternativ träning. Det är också en väldigt teknikdriven idrott. Jag är ju dessutom i gott sällskap som lärare på den här utbildningen. Det är många kompetenta personer som har knutits hit, säger Erik.

Erik menar också att Endurance PT-utbildningen ligger helt rätt i tiden och han tror att allt fler människor vill ägna sig åt konditionsidrotter. Han tror också att allt fler kommer att vilja ägna sig åt att tävla på ultradistanser. Det blir ett äventyr och ett sätt att lära känna sig själv och sin kropp.

Och så var det det där med 24-timmarstävlingen.

Det riktigt lyser om Erik när han berättar om hur han dygnet mellan den 31 mars och 1 april i år åkte 43,8 mil på en 412 meter lång platt rundslinga. Det blev hela 1064 varv.

─ Det var Ski Classics VD David Nilsson som tog initiativet till tävlingen som kördes i Vålådalen. Vi var tre deltagare, en finländare, en ryss och så jag. Ryssen gav upp efter 16,5 timme medan finnen åkte 21 timmar. Jag hade ett team med mig som langade sportdryck och mat och hjälpte mig att byta skidor var 45:e minut. Skidor tappar glidet väldigt snabbt så det gjorde väldigt stor skillnad att hela tiden få nya fräscha skidor. Den här tävlingen har påverkat mig jättemycket. Den har gett mig ett nytt träningssjälvförtroende. Allt gick kanonbra och nu ser jag inte längre några mentala hinder när det gäller träning. Jag vet att jag klarar av väldigt mycket, avslutar Erik.

Från den nya boken om konditionsträning för ambitiösa motionärer bjuder Erik Wickström på sina fem bästa tips för att optimera träningen.

  1. Lägg in styrketräning i den vanliga träningen. Jag tycker att motionärer ska träna den mesta av sin styrka i fält. Se bilderna nedan på övningar som kan integreras i det vanliga längdskidpasset till exempel.
  2. Kopiera inte eliten. Det fungerar inte att bara halvera träningsmängden.
  3. Periodisera träningen utifrån dina egna förutsättningar. Träna exempelvis nästan enbart högintensiva pass vissa veckor och håll dig till en enda träningsform andra vissa veckor.
  4. Tänk igenom dina mål. Vad vill du uppnå? Sätt upp en låg målsättning; till exempel att komma i mål. Sätt därefter upp en realistisk målsättning; exempelvis på vilken tid man borde kunna komma i mål och sätt slutligen upp en drömmålsättning.
  5. Se till att få ihop familjelivet och träningen. Spring med barnvagn eller träna när barnen tränar.

Text: Monique Stalås Hörnsten

Foto: Sofie Lanto

Lämna en kommentar