Rörelsen är den röda tråden i hans liv

linus_large

Linus Johansson är träningsformen SOMA MOVE:s pappa. Han är även Movement Practitioner. Han lär sina klienter/patienter att, efter deras förmåga och behov, röra på sig. Han är också en fantastisk föreläsare som trollbinder sin publik och deltagarna på Konditionsidrotts Endurance PT-utbildning.

Linus Johansson är sjukgymnast i botten och han är även utbildat sig till och arbetat som personligtränare, formgett gymmaskiner, drivit eget gym, utvecklat gruppträningskoncept, arbetat som konsult för träningsanläggningar, är författare och föreläsare med mera, med mera. Listan kan göras väldigt lång och det finns en röd tråd; det stora intresset för den mänskliga kroppens rörelse.

─ Kroppsviktsrörelser triggar igång mig. Calisthenics kommer från grekiskan och betyder ungefär vacker rörelse. Det är ett välkänt begrepp i USA, men här i Sverige är det inte så många som känner till det. Jag har skapat träningsformen SOMA MOVE som är ett holistiskt sätt att träna. Det är atletiskt och samtidigt mjukt. Du arbetar med kroppen som ditt motstånd och med underlaget som ditt redskap. Hela passet är ett oavbrutet flöde av rörelsemönster där fokus är att arbeta med kroppen som en enhet i harmoni med andningen, säger Linus Johansson.

Bilder från Linus föreläsningar. Klicka här för att se alla bilder från utbildningen

Jag tror att just den här utbildningen ligger helt rätt i tiden. I framtiden kommer PT-rollen att förändras.

Linus har hand om det tre dagar långa rörlighetsblocket på Endurance PT-utbildningen. Att han valde att tacka ja till det beror på att han tyckte att det var spännande att få vara en del i ett gäng som tar nya grepp på vad en personlig tränare gör.

─ Jag älskar att föreläsa och jag tror att just den här utbildningen ligger helt rätt i tiden. I framtiden kommer PT-rollen att förändras. Det blir mindre fokus på att hänga på vikter och mer fokus på att fungera som livsstilscoach. Vi kommer att lämna gymmen och coacha våra klinter i löpar- eller skidspåret, på grusplanen och så vidare. Jag tror att behovet att röra på sig ökar eftersom så många har ett stillasittande jobb, men många vill ha något mer. Det räcker inte längre att bara sätta på sig skorna och sticka ut och springa. Nu vill vi ha med oss någon som kan se till och ta hand om hela vår kropp. Någon som kan förbättra löpsteget genom att släppa på spänningar i kroppen exempelvis. Eller en coach som tar in klientens hela livssituation. Jag tror att Konditionsidrottsutbildningen är ett steg i den här riktningen, säger Linus.

Linus förhoppning är deltagarna på utbildningen ska få en genomgående förståelse att kroppen är en sammanhängande helhet.

─ Jag vill ge en förståelse för att man kan skapa en genuin och grundad förändring hos en person. Det är inte så svårt, det gäller bara att hitta något ställe i kroppen där det saknas rörelse och skapa förutsättningar för det. Det är väldigt kul att få utbilda på Endurance PT-utbildningen för gruppen är så oerhört intresserad och kunskapstörstande. Det är helt fantastiskt att se deltagarnas aha-upplevelser. När de ser sambanden och förstår hur det hänger ihop. Och att utbildningen hålls på Bosön är en bonus. Det är en i sig inspirerande plats där kunskap och rörelse möts, avslutar Linus.

Text Monique Stalås Hörnsten

Foto Sofie Lanto

Lämna en kommentar