Endurance Training Specialist

Bli en tränare med spetskompetens inom uthållighetsidrott

Utbildningsinfo

Endurance Training Specialist är en av våra mest gedigna coachutbildningar. Utbildningen riktar sig till dig som vill erhålla en bredare och djupare förståelse inom området kondition och uthållighet. Efter utbildningen kommer du kunna leverera olika typer av konditionsrelaterade tjänster till både elitaktiva och nybörjare.

Möjligheter efter utbildningen

Intresset för konditionsträning ökar stadigt och är större än någonsin bland Sveriges motionärer, tänk bara på hur många som startar på Stockholm Maraton, cykelpendlar till jobbet eller har löpargrupper på jobbet. Som Endurance Training Specialist är dina kunskaper mycket attraktiva och efterfrågan på tränare med spetskompetens inom kondition och uthållighet ökar allt mer.

Utbildningen Endurance Training Specialist riktar sig till dig som vill vidareutbilda dig för att kunna träna individer med konditionsrelaterade mål på ett effektivare sätt. Exempel på studenter som vi anpassat innehållet till är personliga tränare, idrottsledare, terapeuter och erfarna konditionsidrottare med kunskap inom träningslära och kroppens anatomi. Saknas förkunskaper rekommenderar vi er att kontakta oss för rådgivning kring förstudier.

Utbildningen ger dig en gedigen kunskap med fokus på “science to practice” vilket innebär att du blir uppdaterad om den senaste forskningen och får reda på hur de framstående tränarna arbetar för att nå framgång. Under utbildningen får du konkreta verktyg och en förståelse för hur du på ett individanpassat sätt skapar framgång för grupper, motionärer och elitaktiva uthållighetsidrottare.

Studieinnehåll

Utbildningen startar med 30 timmar onlinestudier via vår portal som också fungerar som din privata kunskapsbank. På onlineportalen har du tillgång till videos, övnings- och testprotokoll, inläsningsmaterial samt allt föreläsningsmaterial. Efter studierna har du fortsatt tillgång till allt material så att du kan läsa på och enkelt repetera vad du lärt dig.

Den lärarledda delen av utbildningen består av över 60 timmar teoretisk och praktisk undervisning. Vi lägger stor vikt vid att all kunskap som ges under utbildningen ska vara evidensbaserad samt praktisk applicerbara. För att ge dig en så komplett och relevant kunskapsbild som möjligt har vi samlat några av Sveriges främsta lärare inom sina respektive områden. Lärarna du träffar inkluderar bl. a. fysiologer, framstående fystränare, fysioterapeuter, idrottspsykologer och konditionsidrottare med mästerskaps-medaljer i bagaget. Utbildningen avslutas med en examinering där alla som blir godkända erhåller Konditionsidrotts ackreditering som Endurance Training Specialist.

Lyssna på vad våra tidigare studenter säger...

Vår rektor går igenom utbildningen...

Mål med utbildningen

Efter genomförd kurs ska deltagaren ha tillräckliga kunskaper för att:

 • Hantera tjänster som löpanalys, konditionstester, rörlighetsanalyser och styrkeanalyser kopplat till utveckling av uthållighet
 • Kunna strukturera och använda sig av en olika typer av analyser för att skapa individanpassad konditionsträning med fokus på optimal fysisk utveckling
 • Hantera processer för att bygga, utvärdera och förändra träning beroende på om träningsdos och träningstyper är korrekt anpassade
 • Kunna hjälpa cyklister, löpare, triatleter och andra konditionskunder framåt med hjälp av effektiv styrke- och rörlighetsträning
 • Kunna koppla teori inom funktionell anatomi, biomekanik och fysiologi till övningsval och programupplägg inom konditionsidrott
 • Kunna bygga olika typer av träningspass inom kondition och planera en individanpassad träningsresa för erfarna och oerfarna konditionsidrottare

Vem riktar sig kursen till och när är metoderna användbara?

Utbildningen riktar sig till dig som vill vidareutbilda dig för att kunna träna individer med konditionsrelaterade mål på ett effektivare sätt. Exempel på studenter som vi anpassat innehållet till är personliga tränare, idrottsledare, terapeuter och erfarna konditionsidrottare med kunskap inom träningslära och kroppens anatomi. Saknas förkunskaper rekommenderar vi er att kontakta oss för rådgivning kring förstudier.

Utbildningsinnehåll

Kursinnehåll:

Utbildningen startar med 30 timmars onlinestudier vilka påbörjas tre veckor innan de lärarledda studierna vilka pågår under totalt nio dagar. Under onlinestudierna får du tydliga riktlinjerna gällande vad du ska göra och vad du förväntas lära dig. De lärarledda studierna pågår under 9 dagar.

Se vårens schema här

Se höstens schema här

Innehåll onlinestudier:

 • Introduktion till idrottsfysiologi, skapande av konditionspass och träningsplanering inom konditionsidrott
 • Kombinering av kondition-/styrketräning och skapande av styrkepass för den konditionsaktive
 • En introduktion till testmetodik, testprotokoll och mätvariabler
 • Applicering av anatomi och biomekanik till övningsval och utförande
 • Grunder för effektiv teknik och ökad styrka inom cykel, längd och löpning
 • Analys av viktiga rörelsemönster inom konditionsträning och uthållighetsprestation
 • Metodik och principer för aktiv rörlighetsträning i tre rörelseplan

Innehåll lärarledda studier:

 • Dag 1: Applicerad anatomi och rörelselära inom konditionsidrott – fot, höft, axel och bröstrygg
 • Dag 2: ”Applied science” – Rörlighetsökning | Rörlighetsökning i tre rörelseplan: inlärningsmetodik och övningsbank
 • Dag 3: ”Applied science” – Utveckling av kraft och spänst | Kraft och spänst: Inlärningsmetodik och övningsbank
 • Dag 4: Träning med hjälp av coachingprocessen | Skapa fokus och motivation hos klienter | Testmetodik: Maxpuls, tröskel med laktatmätning och VO2max
 • Dag 5: Idrottsfysiologi & evidensbaserad träningsplanering | Optimal utveckling av cykelprestation: en introduktion till sporten och dess kravprofil
 • Dag 6: Skapande av individanpassade cykelpass och långsiktliga program för cyklister | Träningsplanering och unika behov för triatleter
 • Dag 7: Teknikanalys och teknikutveckling av löpare | Styrkeanalys och styrkeutveckling av löpare
 • Dag 8: Löptester för bedömning av utveckling och styrkor/svagheter | Skapande av individanpassade pass och långsiktliga program för löpare
 • Dag 9: Viktiga principer och coachingtips: Multisport, simning, ultralopp, adventure racing och swimrun | Examination
Praktisk information

Plats & boende: Första och sista långhelgen av utbildningen levereras på Bosön, Lidingö (vägbeskrivning här). Gratis parkering finns på plats och det går även bra att åka kommunalt (se sl.se för reseplanering). För bokning av boende på Bosön Hotell vänligen ring 08-699 66 02 och ange att ni kommer från Konditionsidrott för bättre pris. När ni bor på Bosön har ni även gratis tillgång till deras träningsytor. Andra långhelgen levereras på Mornington Hotell & Sportcenter i Bromma, Stockholm.

Finansiering: I samarbete med Human finans erbjuder vi möjligheten att delbetala utbildningen räntefritt i 24 månader. Läs mer och ansök här.

Pris: 24 500 kr inklusive moms

Övrigt: Mat och fika ingår alla dagar

Förkunskaper

Vi rekommenderar förkunskaper inom träningslära och anatomi. Saknas dessa förkunskaper behöver ni genomföra vår preparandkurs och läsa in litteratur enligt anvisningar. Kontakta oss för individanpassad information i sådana fall.

Kontakt och frågor

Kontakta oss gärna på info@konditionsidrott om du har frågor gällande utbildningen eller använd vårt kontaktformulär nedan. 

Namn

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.

Utbildare

mikaelflockhart

Mikael Flockhart

Mikael har Magisterexamen vid GIH i idrottsvetenskap, med en kandidatexamen från idrottstränarprogrammet. Mikael har arbetat med flera forskningsgrupper inom det idrottsvetenskapliga fältet och som tränare, utbildare, konsult och föreläsare under många år.

Fredrik1x1

Fredrik Aronsson

Fredrik har jobbat med träning i över 10 år och är leg. Fysioterapeut med utbildningar inom OMT. Fredrik är en flitigt anlitad föreläsare och coach inom bl.a Crossfit och olika styrkeidrotter.

Clas Björling

Clas Björling

Clas är en av Sveriges absolut mest framgångsrika triathleter genom tiderna. Han har mycket stor erfarenhet av coachning inom triathlon, duathlon, löpning och multisport.

mikael

Mikael Wallsbeck

Mikael har hjälpt hundratals aktiva idrottare att hantera sina tankar i samband med träning och tävling. Han har en European Masters in Sport and Exercise Psychology och är författare till den bästsäljande boken Träna tanken.

Carl Norell

Carl Norell

Carl har arbetat med uthållighetsprestation i över 10 år. Hans fokus har varit prestationsökning hos löpare och triathleter. Han har hjälpt både elitaktiva och motionärer och har en stor erfarenhet av löprelaterad teknikanalys.

chris1x1

Chris Månsson

Chris är en av Sveriges ledande movement specialists med en FAFS examen från Gray Institute i Michigan. Han är en av grundarna till Kinexit och har en gedigen erfarenhet som Personlig tränare med flera uppdrag som fystränare för idrottare på elitnivå.

Jonas Hasselmark

Johan Hasselmark

Johan är en av Sveriges mest erfarna testledare med en mycket gedigen erfarenhet gällande analys och coaching av uthållighetsidrottare. Till vardags arbetar Johan som testledare och chef på Aktivitus i Stockholm.

Linus Åberg

Linus Åberg

Linus har arbetat med träning och rehabilitering av motionärer och elitidrottare inom ett flertal olika sporter bl.a: konditionsidrott, kampsport, motorsport, bollsport mm.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att få mer information om kommande kurser och events.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

endurancespecialist