Endurance Training Specialist

Bli en tränare med spetskompetens inom uthållighetsidrott

Utbildningsinfo

Endurance Training Specialist är en av våra mer gedigna utbildningar avseende utveckling av uthållighetsprestationer. Utbildningen riktar sig till dig som vill erhålla en mer holistisk kunskap gällande uthållighet samt få konkreta verktyg för kunna levererar olika uthållighets relaterade tjänster till både motionärer och elitaktiva.

Möjligheter efter utbildningen

Intresset för konditionsträning ökar stadigt och är större än någonsin bland Sveriges motionärer, tänk bara på hur många som startar på Stockholm Maraton, cykelpendlar till jobbet eller har löpargrupper på jobbet. Som Endurance Training Specialist är dina kunskaper mycket attraktiva och efterfrågan på tränare med spetskompetens inom kondition och uthållighet ökar allt mer.

Utbildningen Endurance Training Specialist riktar sig till dig som vill vidareutbilda dig för att kunna träna individer med konditionsrelaterade mål på ett effektivare sätt. Exempel på studenter som vi anpassat innehållet till är personliga tränare, idrottsledare, terapeuter och erfarna konditionsidrottare med kunskap inom träningslära och kroppens anatomi. Saknas förkunskaper rekommenderar vi er att kontakta oss för rådgivning kring förstudier.

Utbildningen ger dig en gedigen kunskap med fokus på “science to practice” vilket innebär att du blir uppdaterad om den senaste forskningen och får reda på hur de framstående tränarna arbetar för att nå framgång. Under utbildningen får du konkreta verktyg och en förståelse för hur du på ett individanpassat sätt skapar framgång för grupper, motionärer och elitaktiva uthållighetsidrottare.

Studieinnehåll

Utbildningen startar med 20 timmar onlinestudier via vår portal som också fungerar som din privata kunskapsbank. På onlineportalen har du tillgång till videos, övning-/testprotokoll, inläsningsmaterial samt allt föreläsningsmaterial. Efter studierna har du fortsatt tillgång till allt material så att du kan läsa på och enkelt repetera vad du lärt dig.

Den lärarledda delen av utbildningen består av 60 timmar teoretisk och praktisk kunskap. Vi lägger stor vikt vid att all kunskap som ges under utbildningen ska vara evidensbaserad samt praktisk applicerbar vid arbete med klienter. För att ge dig en så komplett och relevant kunskapsbild som möjligt har vi samlat några av Sveriges främsta lärare inom sina respektive områden. Lärarna du träffar inkluderar fysiologer, erfarna fystränare, idrottspsykologer och elitaktiva konditionsidrottare. Utbildningen avslutas med ett teoretisk prov där alla som är godkända erhåller Konditionsidrotts ackreditering som Endurance Training Specialist.

Mål med utbildningen

Efter genomförd kurs ska deltagaren ha tillräckliga kunskaper för att:

 • Hantera tjänster som löpanalys, konditionstester, rörlighetsanalyser och styrkeanalyser kopplat till utveckling av uthållighet
 • Kunna strukturera och använda sig av en olika typer av analyser för att skapa individanpassad träning med fokus på optimal fysisk utveckling
 • Hantera processer för att bygga, utvärdera och förändra träning beroende på om träningsdos och träningstyper är korrekt anpassat
 • Kunna hjälpa cyklister, löpare och triatleter framåt med hjälp av effektiv styrke-, rörlighets- och konditionsträning
 • Kunna koppla teori inom funktionell anatomi, biomekanik och fysiologi till övningsval och programupplägg inom konditionsidrott
 • Kunna bygga olika typer av träningspass inom kondition och planera en individanpassad träningsresa för erfarna och oerfarna konditionsidrottare

Vem riktar sig kursen till och när är metoderna användbara?

Utbildningen riktar sig till dig som vill vidareutbilda dig för att kunna träna individer med konditionsrelaterade mål på ett effektivare sätt. Exempel på studenter som vi anpassat innehållet till är personliga tränare, idrottsledare, terapeuter och erfarna konditionsidrottare med kunskap inom träningslära och kroppens anatomi. Saknas förkunskaper rekommenderar vi er att kontakta oss för rådgivning kring förstudier.

Utbildningsinnehåll

Kursinnehåll:

Utbildningen startar med 20 timmars onlinestudier vilka påbörjas 14 dagar innan de lärarledda studierna på 60h. Under onlinestudierna får du tydliga riktlinjerna gällande vad du ska göra och vad du förväntas lära dig. De lärarledda studierna pågår under 9 dagar.

Innehåll onlinestudier:

 • 3 timmar: Introduktion till idrottsfysiologi och generella regler för träningsplanering
 • 5 timmar: Grunder vid skapande av konditionspass och nyttjande av konditionstester
 • 4 timmar: Anatomi och introduktion till applicerad biomekanik
 • 2 timmar: Grunder för teknik inom cykel och löpning
 • 3 timmar: Grunder kring olika metoder för rörlighetsökning
 • 3 timmar: Grunder kring olika metoder för styrkeökning

Innehåll lärarledda studier:

 • Dag 1: Idrottens biomekanik och funktionell anatomi 5h | Optimal utveckling med coachingprocessen 2h
 • Dag 2: Idrottsfysiologi och vetenskapliga modeller för träningsplanering 5h | Maxpulstest och laktatbaserade konditionstester
 • Dag 3: Utveckling av koordination, kraft och power med fokus på konditionsidrottare
 • Dag 4: Bygga rörlighet för bättre uthållighetsprestation med fokus på alla tre rörelseplan
 • Dag 5: Teknikanalys, teknikutveckling och styrkeutveckling av löpare
 • Dag 6: Specifika tester, skapande av träningspass och periodisering för löpare
 • Dag 7: Specifika tester, skapande av träningspass och periodisering för cyklister
 • Dag 8: Träningsplanering och unika behov för triatleter | Idrottspsykologi: fokus och motivation hos idrottare
 • Dag 9: Klientcase för olika typer av klienter och examination

Klicka här för att ladda ner schemat

Praktisk information

Plats & boende: Första blocket av utbildningen levereras på Bosön, Lidingö (vägbeskrivning här) för mer info. Gratis parkering finns på plats och det går även bra att åka kommunalt (se sl.se för reseplanering). För boende på Bosön vänligen ring: 08-699 66 02 ange att ni kommer från Konditionsidrott för bättre pris. När ni bor på Bosön har ni även gratis tillgång till deras träningsytor. Andra blocket av utbildningen ges på Mornington Hotell & Sportcenter i Bromma, Stockholm.

Finansiering: I samarbete med Human finans erbjuder vi möjligheten att delbetala utbildningen räntefritt i 24 månader. Läs mer och ansök här.

Pris: 22 500 kr inklusive moms

Övrigt: Mat och fika ingår alla dagar

Förkunskaper

Vi rekommenderar förkunskaper inom träningslära och anatomi. Saknas dessa förkunskaper behöver ni genomföra vår preparandkurs och läsa in litteratur enligt anvisningar. Kontakta oss för individanpassad information i sådana fall.

Kontakt och frågor

Kontakta oss gärna på info@konditionsidrott om du har frågor gällande utbildningen eller använd vårt kontaktformulär nedan. 

Namn

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.

Utbildare

Mikael Mattsson

Mikael Mattson

Mikael är As. Professor vid Stanford University och erkänd forskare inom uthållighetsträning. Han anlitas regelbundet av idrottsorgan/företag internationellt för utbildningar och föreläsningar. 

Fredrik1x1

Fredrik Aronsson

Fredrik har jobbat med träning i över 10 år och är leg. Fysioterapeut med utbildningar inom OMT. Fredrik är en flitigt anlitad föreläsare och coach inom bl.a Crossfit och olika styrkeidrotter.

Clas Björling

Clas Björling

Clas är en av Sveriges absolut mest framgångsrika triathleter genom tiderna. Han har mycket stor erfarenhet av coachning inom triathlon, duathlon, löpning och multisport.

mikael

Mikael Wallsbeck

Mikael har hjälpt hundratals aktiva idrottare att hantera sina tankar i samband med träning och tävling. Han har en European Masters in Sport and Exercise Psychology och är författare till den bästsäljande boken Träna tanken.

Carl Norell

Carl Norell

Carl har arbetat med uthållighetsprestation i över 10 år. Hans fokus har varit prestationsökning hos löpare och triathleter. Han har hjälpt både elitaktiva och motionärer och har en stor erfarenhet av löprelaterad teknikanalys.

chris1x1

Chris Månsson

Chris är en av Sveriges ledande movement specialists med en FAFS examen från Gray Institute i Michigan. Han är en av grundarna till Kinexit och har en gedigen erfarenhet som Personlig tränare med flera uppdrag som fystränare för idrottare på elitnivå.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att få mer information om kommande kurser och events.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

endurancespecialist