PT-utbildning för terapeuter

Bli en tränare med spetskompetens inom uthållighetsidrott

Utbildningsinfo

Vår PT-utbildning för terapeuter, exempelvis sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer, är en av våra mer gedigna utbildningar avseende generell träningskunskap och coaching inom kondition och uthållighet.

Utbildningen riktar sig till dig som är legitimerad terapeut och vill erhålla PT-licens samt förankra de kunskaper som behövs för att lyckas som personlig tränare.  Utbildningen är baserad på evidens respektive empiri och ger konkreta verktyg samt viktiga orsakssamband kopplat till coachingprocessen.

Undervisningen är anpassad till den kunskap som terapeuter redan har vilket medför att vi kan leverera en aningen kortare utbildning med fokus på relevanta områden som kompletterar den befintliga kunskapen hos studenten. Efter utbildningen får du en internationell ackreditering via Europe Active och en PT-licens via Konditionsidrott.

Möjligheter efter utbildningen

Intresset för konditionsträning ökar stadigt och är idag Sveriges överlägset populäraste träningsform enligt statistik från SCB. Som PT med uthållighetsprofil är dina kunskaper mycket attraktiva och efterfrågan på tränare med spetskompetens inom kondition och uthållighet är stor bland Sveriges motionärer.

Utbildningen riktar sig till dig som vill vidareutbilda dig för att kunna träna individer med konditionsrelaterade och styrkerelaterade mål på ett effektivt sätt. Utbildningen ger dig en gedigen kunskap med fokus på “science to practice” vilket innebär att du blir uppdaterad på den senaste forskningen och du får även ta del av den erfarenhet som framstående tränare innehar. Under utbildningen får du konkreta verktyg och en förståelse för hur du skapar framgång för bl. a. grupper, motionärer och elitaktiva atleter.

Studieinnehåll

Som legitimerad terapeut med inriktning på rörelseapparaten har du en gedigen kunskap. Under utbildningsresan ger vi dig kunskap som inte ingår i terapeututbildningarna. Du får ta del av specifik teoretisk respektive praktisk träningskunskap som medför att du kommer kunna skapa framgång för dina klienter.

Den lärarledda delen av utbildningen är uppdelad i fyra moduler bestående av totalt 70h timmar lärarledd undervisning. Förutom de lärarledda studierna består utbildningen av djupgående onlinestudier i två block, 60h inför och 30h efter de lärarledda studierna. Dessa studier genomförs hemifrån med vägledning från vår kursportal.

Onlineportalen

Under utbildningen får du tillgång till en unik kunskapsbank i form av vår onlineportal. Den  innehåller 100-tals filmer på övningar, massor av forskningsartiklar, testprotokoll och föreläsningsmaterial. Till skillnad från många andra utbildningar har du även tillgång till kunskapen på onlineportalen efter utbildningen. På så vis kan du enkelt fortsätta utvecklingen av dina kunskaper även efter avslutad utbildning.

 

 

 

Vem riktar sig kursen till och när är metoderna användbara?

Utbildningen riktar sig till dig som är terapeut. Exempelvis passar utbildningen bra för sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer, osteopater eller läkare. Vill du vidareutbilda dig till personlig tränare med spetskompetens och kunna träna individer med exempelvis konditionsrelaterade mål så är det här utbildningen för dig.

 

Utbildningsinnehåll

Kursinnehåll:

Utbildningen startar med onlinestudier vilka påbörjas fyra veckor inför de lärarledda studierna. De lärarledda studierna levereras i tre separata kunskapsblock. Efter den lärarledda delen startar del två av onlinestudierna. Under båda delarna av onlinestudierna får ni tydliga riktlinjer gällande vad du ska göra och vad du förväntas lära dig.

Se vårens schema här

Se höstens schema här

Uppstartsdag:

 • Introduktionsinfo och vägledning | Coachingmodeller och filosofier för framgång som personlig tränare

Innehåll onlinestudier del 1:

 • Styrketräning för bättre prestation: En översiktlig bild av metoder och principer
 • Styrketräning i praktiken: Teknikaspekter i grundrörelserna, olika träningsredskap respektive rörelseplan och fysiska lagar i praktiken
 • Introduktion till idrottsfysiologi, skapande av konditionspass och träningsplanering inom konditionsidrott
 • Kombinering av kondition-/styrketräning och skapande av styrkepass för den konditionsaktive
 • En introduktion till testmetodik, testprotokoll och mätvariabler
 • Applicering av anatomi och biomekanik till övningsval och utförande
 • Grunder för effektiv teknik och ökad styrka inom cykel, längd och löpning
 • Analys av viktiga rörelsemönster inom konditionsträning och uthållighetsprestation
 • Metodik och principer för aktiv rörlighetsträning i tre rörelseplan

Innehåll lärarledda studier:

 • Dag 1: Applicerad anatomi och rörelselära inom konditionsidrott – fot, höft, axel och bröstrygg
 • Dag 2: ”Applied science” – Rörlighetsökning | Rörlighetsökning i tre rörelseplan: inlärningsmetodik och övningsbank
 • Dag 3: ”Applied science” – Utveckling av kraft och spänst | Kraft och spänst: Inlärningsmetodik och övningsbank
 • Dag 4: Träning med hjälp av coachingprocessen | Skapa fokus och motivation hos klienter | Testmetodik: Maxpuls, tröskel med laktatmätning och VO2max
 • Dag 5: Idrottsfysiologi & evidensbaserad träningsplanering | Optimal utveckling av cykelprestation: en introduktion till sporten och dess kravprofil
 • Dag 6: Skapande av individanpassade cykelpass och långsiktliga program för cyklister | Träningsplanering och unika behov för triatleter
 • Dag 7: Teknikanalys och teknikutveckling av löpare | Styrkeanalys och styrkeutveckling av löpare
 • Dag 8: Löptester för bedömning av utveckling och styrkor/svagheter | Skapande av individanpassade pass och långsiktliga program för löpare
 • Dag 9: Viktiga principer och coachingtips: Multisport, simning, ultralopp, adventure racing och swimrun | Klientcase och reflexion
 • Handledning dag 1
 • Handledning dag 2

Innehåll onlinestudier del 2:

 • Modul 1 – Arbeta som PT
 • Modul 2 – Tester kopplat till kondition, styrka och hälsa
 • Modul 3 – Balansering av träningsstress och återhämtning
 • Modul 4 – Näringsintag för bättre prestation
 • Modul 5 – Coachingprocessen med utvalda klientcase

Innehåll lärarledd handledning:

 • Dag 1: Handledning – Coachingprocessen och idrottsspecifika klientcase
 • Dag 2: Handledning – Coachingprocessen och ADL-/hälsorelaterade klientcas
Praktisk information

Plats & boende: Första och sista långhelgen av utbildningen levereras på Bosön, Lidingö (vägbeskrivning här). Gratis parkering finns på plats och det går även bra att åka kommunalt (se sl.se för reseplanering). För bokning av boende på Bosön Hotell vänligen ring 08-699 66 02 och ange att ni kommer från Konditionsidrott för bättre pris. När ni bor på Bosön har ni även gratis tillgång till deras träningsytor. Andra långhelgen levereras på Mornington Hotell & Sportcenter i Bromma, Stockholm. De handledande träffarna levereras på The Park, Hälsingegatan 49, Stockholm

Finansiering: I samarbete med Human finans erbjuder vi möjligheten att delbetala utbildningen räntefritt i 24 månader. Läs mer och ansök här.

Intropris: 29 900 kr inklusive moms för hösten därefter höjs priset

Övrigt: Mat och fika ingår alla heldagar

Förkunskaper

För att gå utbildning behöver du vara legitimerad terapeut som exempelvis fysioterapeut/sjukgymnast, naprapat, kiropraktor eller vara verksam i ett liknande terapeutyrke. Har du frågor om just dina förkunskaper är tillräckliga är du välkommen att kontakta oss via fältet nedan.

Kontakt och frågor

Kontakta oss gärna på info@konditionsidrott om du har frågor gällande utbildningen eller använd vårt kontaktformulär nedan. 

Namn

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.

Utbildare

Mikael Mattsson

Mikael Mattson

Mikael är As. Professor vid Stanford University och erkänd forskare inom uthållighetsträning. Han anlitas regelbundet av idrottsorgan/företag internationellt för utbildningar och föreläsningar. 

Fredrik1x1

Fredrik Aronsson

Fredrik har jobbat med träning i över 10 år och är leg. Fysioterapeut med utbildningar inom OMT. Fredrik är en flitigt anlitad föreläsare och coach inom bl.a Crossfit och olika styrkeidrotter.

Clas Björling

Clas Björling

Clas är en av Sveriges absolut mest framgångsrika triathleter genom tiderna. Han har mycket stor erfarenhet av coachning inom triathlon, duathlon, löpning och multisport.

mikael

Mikael Wallsbeck

Mikael har hjälpt hundratals aktiva idrottare att hantera sina tankar i samband med träning och tävling. Han har en European Masters in Sport and Exercise Psychology och är författare till den bästsäljande boken Träna tanken.

Carl Norell

Carl Norell

Carl har arbetat med uthållighetsprestation i över 10 år. Hans fokus har varit prestationsökning hos löpare och triathleter. Han har hjälpt både elitaktiva och motionärer och har en stor erfarenhet av löprelaterad teknikanalys.

chris1x1

Chris Månsson

Chris är en av Sveriges ledande movement specialists med en FAFS examen från Gray Institute i Michigan. Han är en av grundarna till Kinexit och har en gedigen erfarenhet som Personlig tränare med flera uppdrag som fystränare för idrottare på elitnivå.

mikaelflockhart

Mikael Flockhart

Mikael har en Master inom idrottsvetenskap och har arbetat med flera forskningsgrupper inom det idrottsvetenskapliga fältet. Mikael är även en flitigt anlitad tränare, rådgivare och föreläsare.

Jonas Hasselmark

Johan Hasselmark

Johan är en av Sveriges mest erfarna testledare med en mycket gedigen erfarenhet gällande analys och coaching av uthållighetsidrottare. Till vardags arbetar Johan som testledare och chef på Aktivitus i Stockholm.

Linus Åberg

Linus Åberg

Linus har arbetat med träning och rehabilitering av motionärer och elitidrottare inom ett flertal olika sporter bl.a: konditionsidrott, kampsport, motorsport, bollsport mm.

Karl

Karl Axel Persson

Karl har en gedigen erfarenhet av rådgivning inom cykelprestation och driver ett av Svergies få testföretag som fokuserar på fälttester.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att få mer information om kommande kurser och events.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

PT_terapeut